ALLAS.FI
 
Aurinkopeite

Pumppu, suodatin, portaat, valaistus jne. liittyvää keskustelua.

Aurinkopeite

ViestiKirjoittaja LerkLeKlerk päivämäärä 16.01.2013 12:22

Minkälaisia kokemuksia teillä on aurinkopeitteen käytöstä?

Meillä allas lämpenee aurinkovoimalla, ja vesi nousee tuonne 24 asteeseen päivässä. Mutta sitten taas yön aikana tietenkin kylmenee.

Suunnittelemme ensi kesäksi erilaisia lämmön tuotto- ja säilytysstrategioita altaallemme.

Allas on seissyt ennen vain puulaatoilla. Nyt valamme sille kunnollisen, tukevan alustan betonista, jonka päälle tulee tietenkin pohjamuovi. Mieheni haluaa muovin ja betonin väliin jonkinlaisen styrox-kerroksen, koska maan kylmyys kuulemma myös kylmentää vettä... Itse en usko että siitä olisi yhtä paljon hyötyä kuin aurinkopeitteestä, ja tuolle 40m2 alueelle se tulisi maksamaan suurin piirtein saman verran kuin aurinkopeite.

Mieheni haluaisi hankkia myös sähkölämmittimen, joka on mielestäni kallis verrattuna sen tehoon. Lukemani mukaan 95 % lämmöstä haihtuu altaan veden pinnalta. Katteena on öisin ollut perusmuovi. Minä taas haluaisin sijoittaa aurinkopeitteeseen ja aurinkokennoihin styroxin ja sähkölämmittimien sijasta. Olenko oikeassa?

Kiitos neuvoista!
LerkLeKlerk
 
Viestit: 1
Liittynyt: 16.01.2013 11:41

Re: Aurinkopeite

ViestiKirjoittaja Mika päivämäärä 17.01.2013 12:28

Aurinkopeitteen käytöstä on hyviä ja huonoja kokemuksia. Se estää tehokkaasti altaan veden haihtumisen ja siten säilyttää veden lämpimämpänä. Sitten taas se suojaa vettä/allasta auringolta, mutta auringon lämpösäteet ei lämmitä vettä niin tehokkaasti. Teillä tosin aurinkolämmitin lämmittää vettä, joten tällä ei ole niin suurta merkitystä. Toinen huono puoli on se, että aurinkopeite kerää sadevettä ja roskia. Sitten kun aurinkopeitteen ottaa pois niin helposti sen päällä oleva sadevesi ja roskat lorahtaa altaaseen.

Sähköllä altaan lämmitys on taas suhteellisen kallista. 20m3 altaassa asteen nousuun vaaditaan 23,2kWh. Siitä voi laskea kuinka paljon energiaa tarvitaan ja mitä lämmitys tulee maksamaan. Sähkölämmittimiä saa tehoalueella 1.5 kW - 18 kW. Lisäksi on saatavilla ilmalämpöpumppuja, jotka säästävät sähkökustannuksissa ja maksimiteho on luokkaa 12kW.

Jos halutaan pienillä kustannuksilla saada lämpö pysymään altaassa niin silloin varmaan aurinkopeite ja aurinkolämmitin. Ja kyllä kannattaisi myös laittaa sinne altaan ja betonilaatan väliin eristys styrox ym. Paljon kalliimpi ratkaisu aurinkopeitteen tilalle on sitten taas allaskate, mutta se taas helpottaa altaan puhtaana pitoa ja tekee vedestä vielä lämpimämpää. Lämpimänä/aurinkoisena päivänä allaskatteen sisällä saattaa olla 50 astetta lämmintä.
Mika
 
Palaa alueelle Uima-altaan varusteet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa

cron