ALLAS.FI
 
Kloorista kysymyksiä

Keskustelua altaan hoitoon liittyvistä aiheista.

Kloorista kysymyksiä

ViestiKirjoittaja op76 päivämäärä 10.07.2018 09:30

Hei, kolmas vuosi 20 kuutioisen altaan kanssa, ja edelleen näistä tuntuu olevan päänvaivaa, kun ei aina oikein tiedä, että mikä olis fiksuinta. Elämä helpottui huomattavasti, kun hommattiin viime kesänä tuo Bilteman tableteilla toimiva mittaussetti, mutta tässä nyt pari kysymystä:

1. Kuinka usein teette shokkikloorauksen, ja kauanko allas on sen jälkeen "pois käytöstä", että kloorin määrä tippuu siihen 1ppm?

2. Miksei meillä kulu tänä vuonna klooria juuri ollenkaan? Allasvesi vaihdettiin toukokuun puolella kokonaan ja suoritettiin shokkiklooraus. Sen jälkeen kloori oli varmaan parin viikon päästä se 1ppm, ja noin viikon päästä siitä mitattiin viimeisellä DPD tabletilla 0.3ppm. Sen jälkeen pinta-annostelijassa oli noin 10pv ajan se 200g viikkotabletti, ja samana aikana lisättiin yhteensä 30g raeklooria (20g heti tuon edellisen mittauksen jälkeen, ja 10g varmuuden vuoksi muutaman päivän päästä). Nyt kun saatiin uudet tabletit, niin kloori oli muka 2.0...ja parin päivän päästä 1.5. Veden pH on 7.2.

Miten tuo olis voinu noin reilusti nousta? Viikkotabletista on vieläkin iso osa jäljellä. Vesi ei haise juurikaan kloorille ja on lähes 100% kirkasta. Nyt se on onneksi laskenut tuohon 1.5ppm, niin voi jopa välillä tuota allasta käyttää muuhunkin kuin veden kierrättämiseen pumpun läpi...vaikka vieläkinhän tuo on hiukan korkealla. :roll:
op76
 
Viestit: 11
Liittynyt: 31.07.2015 08:18

Re: Kloorista kysymyksiä

ViestiKirjoittaja Anne12 päivämäärä 19.07.2018 18:51

Meillä on tehty viime vuosina shokkiklooraus vain kauden alussa ja se on nähtävästi ollut riittävästi kun vesi on pysynyt hyvänä. Sen jälkeen on vältetty uimista pari päivää - no se on ollut helppoa kun vesi on muutenkin ollut niin kylmää. Normaali klooraus ollaan suoritettu klooritableteilla ja sitten huolehdittu siitä että uusi tabletti lisätään aina ennen kuin edellinen on kokonaan liuennut veteen.

Kloorin kulumiseen vaikuttaa veden lämpötila, altaan käyttöaste ja veden epäpuhtaudet. Nyt tällä viikolla on ollut lämpöisiä ilmoja ja altaan käyttö on ollut runsasta niin ainakin meillä on kulunut viime viikkoon verrattuna enemmän klooria.
Anne12
 

Re: Kloorista kysymyksiä

ViestiKirjoittaja op76 päivämäärä 22.07.2018 10:44

Joo, vaan kyllä tuo näyttää olevan silti aika mystistä, että miten tuo kloori kuluu. Nyt tehtiin shokkiklooraus kun lähdettiin 3 päivän reissuun. Pumppu pyöri siihen päälle useamman tunnin. Paluupäivänä kävi naapurin tyttö ottamassa suojapeitteen pois ja laittamassa pumpun päälle tuollaiset 6 tuntia ennen meidän paluuta, ja kun päästiin kotiin, niin klooria oli noin 2ppm (4 vrk shokkikloorauksen jälkeen).

Seuraavana päivänä tehtiin imurointia ja päälle huuhtelua pumpulle, ja lisättiin vettä sellanen ainakin kuution verran. Pumppu pyöri koko päivän, ja illalla oli klooria noin 1.5ppm. Siitä seuraavana päivänä oli klooria 1.25ppm, ja nyt kun oli yks päivä jäänyt mittaamatta, niin tänään oli klooria alle 0.3...arvioisin että 0.0-0.1ppm.

Toki allas unohtui ilman suojapeitettä vuorokaudeksi, ja pumppu oli päällä yhteensä ehkä tuollaiset 12 tuntia, mutta että kloori tippui käytännössä nollaan :shock: Tätä tietenkin edesauttoi se, että iso viikkotabletti oli kulunut loppuun, mutta silti. Saa kyllä todellakin mittailla suht tiheään tuota, ja tarkastaa että siellä kellukkeessa on vielä tablettia jäljellä.

Ainiin, ja pH oli nyt 7.4...eli se on samassa ajassa noussut 0.2:lla. Ei oo koko kesänä tarvinu koskea tuohon pH-arvoon ollenkaan, ja vesi on pysynyt kirkkaampana kuin aimpina kesinä. Vettähän täällä ei oo montaa pisaraa tullut koko kesänä :(
op76
 
Viestit: 11
Liittynyt: 31.07.2015 08:18

Re: Kloorista kysymyksiä

ViestiKirjoittaja op76 päivämäärä 23.07.2018 09:46

Eilen laitoin uuden viikkotabletin ja 20g bilteman pikakloorirakeita. Kahden tunnin päästä mittasin kloorin, 0.6. Tänään sitten, noin vuorokausi tuosta, olikin yhtäkkiä taas 1.2-1.3. Pumppu pyöri välissä varmaan noin 10 tuntia, ja parisen tuntia tuossa ennen mittausta.
op76
 
Viestit: 11
Liittynyt: 31.07.2015 08:18

Re: Kloorista kysymyksiä

ViestiKirjoittaja ExPertti päivämäärä 24.07.2018 10:17

Mitä jos kokeilisit laittaa pelkästään sen viikkotabletin eikä laittaisi raeklooria ollenkaan ja katsoisi miten kloorin määrän käy.

Sitten voiko viikkotabletin koko olla liian suuri altaan kokoon nähden ja sitä liuekenee veteen liian paljon? Jotkut esim. puolittaa klooritabletit ennen kuin ne laitetaan klooriannostelijaan kun kyseessä on pienempi allas.
ExPertti
 
Palaa alueelle Uima-altaan hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 2 vierailijaa

cron