ALLAS.FI
 
Uima-allas pihalle?

Oletko hankkimassa allasta? Keskustelua siihen liittyvistä aiheista.

Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja Vieras päivämäärä 02.03.2013 08:46

Kannattaako pihalle hankkia uima-allasta? Tarkoitan kunnon allasta.

Voisitteko kertoa hyviä ja huonoja puolia. Jotkut kesät on ollut tosi huonoja ja vähissä olisi ollut uimakerrat. Paljon käyttökustannukset on? Mitä pitää huomioida, kaikenlaisia kommentteja kaivataan. Kiitos.:)
Vieras
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja Mika päivämäärä 04.03.2013 08:46

Kyllä ja ei. Meillä on ollut uima-allas jo melko kauan. On siinä jonkun verran työtä, mutta kyllä siitä paljon iloakin on jos tykkää uimisesta. Omasta puolestani hyvät puolet voittaa ne huonot puolet eli siis sen vaivan, että allas pysyy puhtaana ja siellä on mukava uida. Meillä puhtaanapitoa auttaa se, että uima-allas on katettu. Eli sinne ei juuri roskia tule ja vesi pysyy katteen avulla myös paljon lämpimämpänä. Sitten me käytetään klooraukseen klooritabletteja ja riittää vaan se, että muistaa lisätä uuden tabletin ennen edellisen liukenemista. Joka kuukausi tehdään vastavirtahuuhtelu suodattimelle. Siinä menee n. puoli tuntia (itse huuhtelu muutaman minuutin ja altaan täyttö sitten lopun ajan). Kerran viikossa mitataan veden arvot ja ne ei yleensä juuri heittele. Katteen ansiosta uimavesi voi olla jo toukokuun alussa paljon yli 20 astetta ja keskikesällä se on usein yli 30 astetta. Käyttökustannuksia en osaa tarkalleen sanoa, mutta on varmaan alle 100 euroa / vuosi.
Mika
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja Vieras päivämäärä 06.03.2013 18:29

Kannattaa hankkia. Meillä teräspeltiallas 4,5*7,5m. Kunnon suodatuslaitteisto ja mulla lämpöpumppu n.9000w antoteholla.Laitoin ajastinkellot lämpöpumpulle, joten helppo ajastaa pumppu olemaan tietyn verran päällä päivässä. Pidän altaan 28-30 asteisena, joten pääsee uimaan jo hyvissä ajoin toukokuussa ja pitkälle syksyyn mikäli niin haluaa. Jos yöt kylmiä eli alle 5 astetta (yleensä vasta syksyllä) niin silloin lämpö laskee 24-26 asteeseen.
Kelluva allaspeite suojana kelauslaitteella on ihan pätevä vaikka päästääkin jonkin verran reunoilta roskaa altaaseen. Altaan imurointi 2-3krt viikkoon ja samalla katson pH:n ja kloorin. Nyt kuitenkin päätin säästää aikaa ja hankin juuri kunnollisen robotti-imurin (Dolphin easycleen). Altaan puhdistusjärjestelmään laitettavalla "robotti-imurilla" et tee mitään. Itsekin sain "kaupanpäälle" sellaisen. Kerran kokeilin ja se oli siinä. Kelluvaa klooriannostelijaa käytän, se on helppo ja shokkiklooria n.1krt viikkoon. Riippuu helteistä ja uintimääristä. Keväisin olen laittanut myös alumiinisulfaattia. Sillä kirkastaa nopeasti altaan jos esim. on maitomainen vesi.
Valot laitoin altaaseen 2*100w spotit. Ovat todella hyvät ja kyllä tykkää lapset ja vieraat uida kun on niin kuin etelässä olisi. Aivan ehdoton!
Isoin homma on tuossa pohjatyössä. Itse tein sen siten, että kaivurilla talvella pohja auki. Sitten kevällä karkeaa soraa reilusti pohjalle ja jyrällä tasoitus. Sitten finnfoam ja sen päälle fillerihiekka. Itse allas on "vapaana" eli vain tukipalkit upotetaan (riippuu allamallista). Mulla on itsekantava allas eli ei tule pitkälle sivuille mitään tukimuuria tai pitkiä palkkeja. Talvella uima-allas voi nyt liikkua ilman, että se menee rikki. Sitten rakensin terassin ympärille siten, että allas n.25cm ylempänä kuin terassi. Pihasuihkunkin hankin jostain ulkomaisesta nettikaupasta.
Talveksi talvipeite ja olen laittanut 6 isoa vesikanisteria osittain vedellä täytettynä altaan keskelle.
Mitäs muuta. Niin hankittu on vesikoripallo vehkeet, vesipallomaalit ja vesilentopalloverkko, ja vaikka mitä patjoja sun muuta.
Kustannuksista vaikea sanoa, mutta lämpöpumppu ei älyttömästi vie. Karkea arvio 200-350euroa/vuosi. Mutta on se sen väärti. Ilman lämmitystä älä allasta tee.
Vieras
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja alkuperäinen kyselijä päivämäärä 07.03.2013 17:28

Hei, kiitokset vastauksista. Hienoa, että jaksoitte vastata noin yksityiskohtaisesti. Nyt on helpompi perustella miehelleni altaan hankinta.
alkuperäinen kyselijä
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja Viive päivämäärä 18.03.2013 11:42

Mekin tuossa parisen vuotta takaperin aloitimme rakentamaa ulos uima-allasta ja se tosiaan vinkkinä että ei kannata jättää niitä finfoameja sieltä pohjalta pois, itse tein tuon virheen ja allas jäähtyy maaperään sitäkautta melko tehokkaasti vaikka on reilu 15 cm paksu betonipohja altaassa.
Ilmalämpöpumpulla tosiaan itsekkin lämmittelen allasta, mutta hommasin tahallani hieman alimitoitetun laitteen, koska laitan talon katolle 4 kpl tämmöisiä kevyitä aurinkopaneeleita (Amazonilta noin 66eur/paneeli).
Itse rakentamisesta tein pienen blokin tänne: http://viivet.blogspot.fi/
Tuolla näkee millainen altaasta tuli loppuvaiheessa.
Viive
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja Vieras päivämäärä 19.03.2013 07:44

Tosi hieno uima-allas ja valaistus. Tuli kuvista mieleen heti etelän altaat.
Vieras
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja Uima-allas fani päivämäärä 14.11.2013 22:53

Juu ilman muuta kannattaa uima-allas hankkia. Omasta mielestä se on yksi parhaimmista hankinnoista mitä me ollaan ikinä tehty tähän mennessä. Sillä on ollut niin paljon käyttöä ja se rentouttaa, laukaisee stressiä ja muutenkin saunan jälkeen sinne on niin ihana mennä.
Uima-allas fani
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja käsipohja päivämäärä 19.01.2014 18:40

Talon laajentamisen yhteydessä rakensin ulkoaltaan terassille, valokatteen alle. Allas on kooltaan n. 5m x 3m ja kuutioita reilu 20. Pidän altaan läpi vuoden 26-28 asteisena maalämmön avulla ja rakentaessa pidin huolen lämpöeristyksestä. Runko tehtiin valueristebetoniharkoista ja allasta vasten tuli lisäksi 70mm uretaanieristelevy sekä pohjaan, että sivuseiniin. Koska lämpö eniten karkaa tietenkin ylöpäin, niin altaan pinnalla kellui aluksi yksi 10mm paksu eristepeite, joka oli helppo taitella pois tieltä uimaan mennessään. Sen päällä oli kevytpressu roska- ja tuulisuojana. Talvisin heitin altaaseen 70mm uretaanilevyä kellumaan tuon eristepeitteen päälle siten, että uima-alaksi jää n. 2m x 3m, joka on vallan riittävä uima-ala, kunhan koko viisihenkinen pesue ei mene yhtäaikaa uimaan.

Terassien rakentelua
Kuva

Kuva

Terassilaudoitukset valmiina.
Kuva

Lisäeristykset.
Kuva

Ensimmäinen täyttö.
Kuva

Talvella.
Kuva

Tuo päälipressu oli hankalahko käyttää, ja kun tuo kelluva eristepressukin otti ja hajosi neljän vuoden ahkeran käytön jälkeen, niin oli aika suunnitella lisää käytön helppoutta. Tilasin siis uuden tuollaisen kelluvan eristepeitteen ja pelastin vanhasta 4/5 osaa (vain päämmäinen "laskos" hajosi) ja tein alumiiniprofiilista saranoidun kehikon tuohon altaan käyttöpäätyyn. Tuohon profiiliin kiinnitin "raskas"pressun tuuli- ja roskasuojaksi. Kelluvat eristepeitteet asensin altaaseen päällekkäin siten, että uusi täysimittainen on alimmaisena jä vanha lyhyeksi jäänyt on päälimmäisenä. Alimmaisen peitteen kiinnitin naruilla tuohon kehikkoon päästään siten, että kehikko alaslaskettuna tuo peite tosiaan ylttyy kellumaan vedenpinnalle, mutta nousee silti kehikon noston mukana pois uimarien tieltä. Terassin kattoon tein kaksi väkipyörää joiden kautta kiinnitin kehikon päätyyn vetonarun. Nyt altaan uimakuntoon saattaminen vie noin viisi sekuntia ja sulkeminen saman verran, plus nyt tuon pystyvät tekemään myös muksut 10v. ylöspäin. Ensi kesäksi kehikko poistetaan, jotta koko allas saadaan käyttöön, mutta samalla lisään tuohon kehikkoon talvea varten sähköisen vinssin, niin altaan saa avattua ja suljettua sisältäkäsin nappia painamalla.

Eristys on tuossa sen verran mukavasti onnistunut, että altaan vesi jäähtyy noin 0,3 astetta päivässä näillä -20C keleillä.

Hyviä uimakelejä kaikille!
Kuva
käsipohja
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja käsipohja päivämäärä 20.01.2014 12:51

Tässä vielä kuvat tuosta nykyisestä allaspeitteestä ja sen mekanismista.

Kuva

Kuva
käsipohja
 

Re: Uima-allas pihalle?

ViestiKirjoittaja Masa päivämäärä 20.01.2014 15:21

Todella hienosti toteutettu uima-allas + sen ympäristö. Osaatko muuten yhtään sanoa paljon altaan lämmityskustannukset on?
Masa
 

SeuraavaPalaa alueelle Uima-altaan hankinta

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron