ALLAS.FI
 




Helpoin tapa huolehtia altaasta

Lähetä vastaus


Hymiöt
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
BBCode on Käytössä
[img] on Käytössä
[flash] on Poissa käytöstä
[url] on PÄÄLLÄ
Hymiöt ovat Käytössä
Katso viestiketjua
   

Laajenna näkymää Katso viestiketjua: Helpoin tapa huolehtia altaasta

Re: Helpoin tapa huolehtia altaasta

Viesti Kirjoittaja ExPertti päivämäärä 01.09.2008 07:26

Kvartsihiekkaa saa varmaan kaikista alan liikkeistä, jotka myyvät uima-allastuotteita esim. Aqua Nova, Allasvesi, Uimari jne. Sen saa tilattua kotiovelle ainakin Aqua Novan kautta. Kun ottaa suodattimesta vanhan hiekan talteen ja punnitsee sen, niin tietää kuinka paljon hiekkaa suodattimeen tarvitaan. Lisäksi pitää arvioida hiekan raekoko, koska sitä on saatavana eri rakeisena.

Re: Helpoin tapa huolehtia altaasta

Viesti Kirjoittaja chilliPep päivämäärä 07.07.2008 12:53

Kiitos! :)

Tänään siis mittariostoksille ja katsotaan veden tila ja lisäillään tuotteita sitten tarpeen mukaan. Vesi on nyt 12 asteista, perjantain helteillä kävi 15 asteessa mutta jäähtyi nopeasti. Levänestoaineen kanssa ei siis liene heti kiire.

Mistähän tuota kvartsihiekkaa saa? En edes tiedä mitä hiekkaa suodattimessa tällä hetkellä on, kun en ole koko pömpeliä avannut. Eikä pumpun tehostakaan ole tietoja, pitää varmaan lähteä tänään taskulampun kanssa tutkimusretkelle.

Löysin näiltä sivuilta tuon kemikaalilaskurin, se on aivan loistava sillä en tainnut ollut jonossa kun matemaattisia lahjoja jaettiin :oops:

Kiitos vielä, vastaus auttoi suuresti :geek:

Re: Helpoin tapa huolehtia altaasta

Viesti Kirjoittaja ExPertti päivämäärä 07.07.2008 12:37

Ensiksi kannattaa mitata veden pH-arvo, koska allaskemikaalit eivät tehoa niin hyvin jos veden pH arvo ei ole sopivalla tasolla n. 7.2 - 7.6. Jos veden pH on liian matala, niin silloin lisätään pH plussaa ja jos taas veden pH on liian korkea, niin silloin lisätään pH miinusta. Niillä saa veden pH:n säädettyä oikeaan arvoon.

Sitten kun pH on kunnossa, niin lisätään kloori. Jotkut käyttää klooritabletteja, jotka laitetaan uima-altaan pintaventtiiliin. Toiset taas käyttävät raeklooria. Yleensä klooritabletteja käytetään isommissa altaissa. Jos niitä käyttää pienessä altaassa, niin on vaarana että klooria on koko ajan liian paljon allasvedessä ja se ei ole niin terveellistä uimareiden kannalta. Kloorin vaihtoehtona voi myös käyttää aktiivihappea, mutta se ei ole niin tehokasta kuin kloori.

Jos ei muista niin usein (noin joka toinen päivä) mitata kloorin arvoa, niin silloin ei tule yllätyksiä veden laadun kanssa, kun käyttää vielä lisäksi levänestoainetta. Kloori loppuu vedestä aina vähän yllättäen ja kun se on loppu, niin levääkin alkaa muodostua nopeasti. Siihen vaikuttaa kuitenkin paljon veden lämpötila. Jos vesi on kylmää, niin levän kanssa ei ole juuri ongelmia. Veden arvot olisi kuitenkin hyvä mitata joka toinen päivä, koska silloin voi varmistaa, että siinä on ainetta, joka desinfioi vettä. Bakteerisessa vedessä kun ei ole niin terveellistä uida.

Jos suodattimeen ei voi tehdä vastavirtahuuhtelua, niin voisi olla tarpeellista vaihtaa siihen kvartsihiekka. Se tulee vaihtaa noin 3-4 vuoden välein.

Altaan veden pitäisi kiertää suodattimen läpi kaksi kertaa vuorokaudessa, joten pumpun tehosta riippuen pystyy laskemaan, että kuinka monta tuntia sen pitää olla käynnissä / vrk. Ja lisäksi aina kun uidaan, niin pumpun pitää olla päällä.

Roskat altaan pohjalta saa pois allasimurilla, haavilla ja tietysti käsin. Imuri on kuitenkin se kaikkein tehokkain ja nopein keino. Haavillakin saa pohjalta roskat jos ne ovat kevyitä ja haavin liikuttamisen tekemä virtaus nostaa ne pohjasta ylemmäs.

Tässä on vielä linkki altaan hoitoon:

http://www.allas.fi/uima-altaan_toimenpiteet.php

Helpoin tapa huolehtia altaasta

Viesti Kirjoittaja chilliPep päivämäärä 07.07.2008 10:58

Olen uusi uima-altaan omistaja. Allas oli valmiina talon pihalla, kokoa 3x5m ja syvyyttä 1,5m -> tilavuus siis 22 kuutiota. Torstaina toi palokunta altaaseen veden, ja nyt pitäisi sitten ilmeisesti jonkinlaisia tököttejä veteen työntää.

Mistä pitäisi aloittaa? Vesihän on nyt "luomua", missä järjestyksessä aineet pitää laittaa (esim. ph-arvot ensin kuntoon, sitten kloori vai onko mitään väliä) ja mitkä tuotteet ovat parhaimpia? Lukenut olen kaiken maailman ph-mittareista, plussista ja miinuksista ja levänestoista ja kloorista, mutta mikä olisi oikeiasti helpoin ja yksinkertaisin tapa huolehtia levättömästä ja puhtaasta allasvedestä? Entinen omistaja puhui jostakin kloorikivestä, joka laitetaan altaan suodeattimeen.. onkohan niitä vielä? Altaan suodatin on melko vanha ja simppeli, altaan puolella on pintavesisuodatin jonka läpi vesi kulkeutuu kellariin ikivanhan pumpun kautta hiekkasuodattimeen ja altaaseen takaisin. Mitään muita kytkimiä pumpussa ei ole kuin ON/OFF, joten vastavirtahuuhtelut yms. voi unohtaa.

Epäselvää on myös, pitääkö suodattimen (tai itseasiassa pumpun) olla jatkuvasti päällä? Vai vain silloin kun siellä uidaan/on uitu vai tyyliin kerran päivässä?

Allas tosiaan on pihalla, sen päälle kaartuu isohko omenapuu ja kattaminen tapahtuu toistaiseksi kevytpeitteellä.

Ja onko pohjaimuri ainut tapa saada roskat pois altaan pohjalta? Muutenkin vinkkejä altaan hoidosta otetaan vastaan, näitä käyttäjien omia kokemuksia ja linkkejä hyville sivustoille (tämän lisäksi tietysti ;) )

Kiitoksia keltanokalle vastaamaan vaivautuville 8-)
Liitteet
n659072986_625865_7267.jpg
Allas tyhjänä
n659072986_625865_7267.jpg (68.69 KB) Katsottu 19205 kertaa

Ylös

cron